fredag 30. januar 2009

Kunst eller hærverk?

Noe jeg har fundert over de siste dagene er hvorfor så mange har ett så stort utrykksbehov, slik at de tegner på alt og alle. Om det skal være med sprittusj eller maling.
Jeg snakker da om "tagging" eller graffiti som det faktisk heter.
Personlig liker jeg graffiti om det er gjort ordentlig og det er stil over det.
Det som derimot ikke er pent og se på er fjortisser med markeringsbehov som skriver ord som beskriver kjønnsorgan og lignende overalt.
Hver dag nå, så kjører bussen min forbi ett stopp, der glasset som holder buss ruten inne er på tegnet ett digert hakekors.
Samt diverse glass ruter ved busskur som holder plakater er blitt overtegnet med barter og rett og slett bare klot og skrabbling.
Den eneste graffitien man kan se i Tr.Heim er slike skrablinger på vegger og benker.
Hvorfor ikke heller gjøre som mange andre byer, gi lisenser slik at de får ett sted hvor de som utøver kunsten graffiti kan få utrykke seg og vise frem sine kunstverk. Det er mange rundt omkring i det ganske land som har "skills" med sprayboksen og som da kan få vise seg frem uten at en eller annen pøbel skal få skrive idiot eller LOL med en enkel strek fra en svart spray boks.

Graffiti kan være meget imponerende om de rette får lov til og gjøre det.


Nå er kanskje ikke dette de mest imponerende bildene, men de har i allefall ett ryddig image og de beviser hvordan det kan se ut.
Dette er fra New York, der det ble gitt lisenser til og "pynte" litt shabby bygninger.
Gjør det harmløst og smakfullt så vil det bli akseptert som en kunstform på lik linje med alt annet, men innen da må vi vel godta "jeg var her lizzm" skrevet med en sort sprayboks kjøpt på nille.

1 kommentar:

rocketrolle sa...

du har ett poeng :) grafitte e stili bare det gjøres ordentlig.